פורום 'לטייל בתורתו'
    • קטגוריות
    • פוסטים אחרונים
    • תגיות
    • משתמשים
    • הרשמה
    • התחברות

מה הסיפור של דואג?!

מתוזמן נעוץ נעול הועבר מרחבי התורה - נושאים רחבים בתורה
    15 פוסטים 10 כותבים 76 צפיות 2 עוקבים
    טוען פוסטים נוספים
    • מהישן לחדש
    • מהחדש לישן
    • הכי הרבה הצבעות
    תגובה
    • תגובה כנושא
    התחברו כדי לפרסם תגובה
    נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
    • איש ריביא מנותק
      איש ריבי @כפטיש יפוצץ
      נערך לאחרונה על ידי

@כפטיש-יפוצץ
      אתה באמת כמו פטיש שמפוצץ👍
      אז בתכלס'
      מה רבינו רוצה מאיתנו
      אנחנו רואים את זה שוב ושוב כאן בתורה
      ריבוי ספרים - כן טוב
      ריבוי ספרים - לא טוב

רשעים מסמיכים את הצדיק - כן טוב
      רשעים מסמיכים את הצדיקים - לא טוב
      עיין באשכול כאן

מחלוקת - כן טוב
      מחלוקת - לא טוב
      עיין באשכול כאן

הל כאן גבול כ"כ דק...

ברוך מאןב תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
      • ברוך מאןב מנותק
        ברוך מאן @איש ריבי
        נערך לאחרונה על ידי

@איש-ריבי
        לאחר שהוכתרתי באשכול אחר כ'היסטוריון', אנסה לאשש תואר זה:
        ובעקבות ההקשר שעשית בין ריבוי תורה שבע"פ לדואג, אז שים לב למשהו מענין -
        דואג יקירנו, הוא בעצמו למד הרבה. כן.
        ומה הוא למד הרבה?
        תורה שבע"פ!
        מנין לי?
        דבר ראשון, כי אני היסטוריון...
        דבר שני, שבאותו פרק של הפסוק שדואג נעצר פני ה', כתוב שהוא התיר כמה דברים גדולים ע"פ תורה שבע"פ, כמו למשל אפיית לחם הפנים בשבת, אכילת לחם הקדש לזרים משום פיקוח נפש, ועוד...
        מה שהביא אותי למסקנה, שדואג הוא שזכה ל'להג הרבה', כלומר, למד הרבה תורה שבע"פ, ולכן זכה ל'יגיעת בשר', כלומר מותרות...
        אז רגע, הרי תורה שבע"פ היא כ"כ חשובה, אז למה דווקא אצל דואג היא מפחיתה ערך?
        על זה נאמר "תאלתר בייב"...

איש ריביא תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
        • איש ריביא מנותק
          איש ריבי @ברוך מאן
          נערך לאחרונה על ידי איש ריבי

ולעמתו
          יוצא משהו מעניין
          כפי מה שזכור לי
          אולי ידידינו ההיסטוריון @ברוך-מאן ידע להגיד עם אני צודק
          אצל דוד היה את האורים ותומים ואת לוחות הברית
          'אביתר הכהן' שנמלט ביחד עם דוד (מנוב עיר הכהנים) לקח אותם איתו לדרך....
          מופלא!

תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
          • מ מנותק
            מאמין בעצמי
            נערך לאחרונה על ידי

השאלה ממש במקום.

בפרט שיש לתמוה, שמתוך קשרי התורה יוצא שהצדק עם דואג, כי אם עמוני לא ראוי לבוא בקהל ה' קל וחומר שעמונית שהיא בבחינת עצת נשים וכו' הנמוכה מבחינת איש כפי המובן באות ד'?

וצריך להבין.

אבל יש שתי נקודות שאולי איתם אפשר להבין את פגם דואג.

א' - שלימודו היה מאלו המותרות, כלומר, דואג פגם באמנות חכמים וכפי שמופיע בגמ' דואג לא האמין בשמואל הנביא ובית דינו שדרשו עמוני ולא עמונית מואבי ולא מואבית.
            בנימה מעשית יותר, כל לימודו היה רק על פי שיכלו ללא שום קבלת הנהגה ורוח חכמה מידי משה שמעליו שהרי לא האמין בהם.

ב' - "נעצר" לפני ה', לימודו של דואג היה בבחינת עצירות, ובהמשך התורה אות ה' מופיע שכל עניין לימוד התורה הוא "עשות ספרים אין קץ" כלומר לחדש ולהוציא עוד ועוד משפטי הנהגות ישרות עד אין קץ (קישור), אבל דואג "נעצר" לפני ה' כלומר לימודו נשאר רק בגדר לימוד ושכל בעלמא בלי לקבל ולהוציא משפטי הנהגות ישרות לעצמו.

• ר מנותק
              רוצה להיות
              נערך לאחרונה על ידי

נעצר לפני ה' -
              במקום להיות כלי לאור של ה' שעובר דרכו, הן בלימוד, והן בעבודת ה',
              דואג לא מאמין בעצמו, שהוא כלי לאור, ולכן הוא בבחי' עצירות, שהאור נעצר ממנו.
              גם כשהוא בבית ה', הוא לומד את שלו, במקום לקבל את מה שקורה בבית ה', להיות כלי.
              ומי שלא מאמין בעצמו, גם לא מאמין באחרים, ובפרט בכאלו שנראים כמו דוד המלך, שאין להם את כל התארים והחיצוניות המתאימה, והם מאד מאמינים בעצמם עד כדי שמסוגלים לצאת לבד מול דוד המלך.
              את הברסלבים הפשוטים שמאמינים באמונת חכמים ללא גבול ברבינו, ולכן יודעים שהאם עובדי ה' גדולים באמת - קשה להכיל... ובפרט לאנשים דואגים...
              צריך להמשיך לחפש מי הוא דואג, וכנראה שהוא הזלע"ז (הכלל השישי) של דוד המלך.

• מאיר לבמ מנותק
                מאיר לב
                נערך לאחרונה על ידי

האמת שזה באמת נושא מעניין המעברים של דואג...
                בל נשכח, שאחרי הכל הוא היה אביר הרועים אשר לשאול!
                כלומר הוא היה ראש הסנהדרין.
                ובכל זאת..
                כשהוא דן על ענייני טומאה וטהרה היו לו 300 לימודים על מגדל פורח באוויר.
                זאת הנקודה; היו לימודים. היו מגדלים. אולי אפילו מרשימים.
                אבל הם היו באוויר!
                הם לא היו מונחים על הקרקע, על המקום הנמוך והמצומצם, הם היו תלושים לגמרי, משייטים בגבהי מרומים...
                לכן, כשמעיזים להתיר את דוד - זה שכל חייו חי גם עם אלו שהקרקע הייתה מקום גבוה בשבילם - הוא לא יכול היה להכיל זאת, אפילו שבכך סתר את דברי שמואל.
                דואג לא קיבל את הנופלים - וזו הייתה הנפילה שלו.
                אבל...
                גם מזה נעשה ספר.

נ תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
                • נ מנותק
                  נותלה שלי @מאיר לב
                  נערך לאחרונה על ידי

אגב חז"ל אמרו שכל לימודו של דואג היה מהשפה ולחוץ כך שלא נראה לי שצריך מאוד להחשיב את לימודו
                  (בפרט שהוא לא החשיב את הלימודים האמיתיים)

בעבר עשיתי עבודת מחקר על דואג ומלכותו של שאול ואלו התוצאות:
                  א. דואג הוא שדיבר לשון הרע (ע"ע הולך רכיל) על נוב עיר הכהנים
                  (שזהו אחד העניינים שבשלם נלקחה המלכות משאול)
                  ב. דואג הוא זה שאמר לשאול לא להרוג את אגג ולא להשמיד את הצאן
                  (בטענת 'לא תשחטו אותו ואת בנו ביום אחד' אח"כ הוא הרג את כל נוב עיר הכהנים מנער ועד זקן) שגם זו סיבת איבוד מלכות שאול
                  ג. אגב הוא זה שהביא את דוד להיות משרת אצל שאול בלשון הרע כדי שיתקנא בו ויהרג אותו (הוא חיפש אותו ממש)
                  ד. אל לנו לשכוח שאין הלכה כמותו כלל ואין לו חלק לעולם הבא כמבואר בסנהדרין
                  ה. הוא נקרא אדומי מכמה טעמים אחד מהם הוא שהתיר את דמו של דוד
                  ו. הוא זה שהרג את שאול ובא לפני דוד להתחנף אליו

בקיצור הרשימה עוד לא נגמרה ...
                  אבל עדיין לא עניתי על השאלה המרכזית מה הייתה טעותו?

• ר מנותק
                    רוצה להיות
                    נערך לאחרונה על ידי

חבר שלי בשם יוסף גרינפלד כתב דברים נפלאים על דואג, אני מצרף כאן את דבריו:

ב"ה
                    סמיכה מדואג וסמיכה מדוד המלך
                    מה זה תורה? תורה זה שכלים? זה חוקים? ולפי זה, מיהו הסמוך? מיהו החכם? מיהו הרבי ההגון?
                    רבנו מבאר שתורה זה נקודת החיבור של הבריאה עם המקור שלה, כדבר חי, כמו אבן שתיה (אות ו') שממנה מושתת העולם וכמקור חיים לעולם. תורה היא 'חכמה'. ומהי חכמה? (אות ב') חכמה היא- 'כולם בחכמה עשית', חכמה היא נקודת הבריאה בעצמה. וכפי שבספירות החכמה היא הספירה שמבטאת את המגע הכי ראשוני של הבריאה עם הבורא, כך גם החכם זוהי מהותו.
                    וממילא מה זה סמיכה? מה זה חכם שנקרא רבי? חכם זה לא בעל הידע אלא חכם זה בעל ההתקשרות לנקודת הבריאה וההתחדשות של העולם, הנקודה של ההתקשרות עם ה'. זה רבי הגון.
                    רבי הגון הוא רבי שמראה לתלמידים שלו שגם הם קשורים בה'. ואף על פי שלכאורה עצם המציאות של רבי היא המציאות ההפוכה- שהרי הרבי הוא גדול והתלמידים הם קטנים. רבי הגון אינו רבי גדול, הוא רבי הגון. הגדלות שלו זה שהוא לא גדול, זה שהוא מראה לכולם שהם צריכים להאמין בעצמם ושהתורה שייכת להם ומחכה שיחדשו בה. מה שעושה את רבי הגון זה שהוא מאמין בעצמו ומתוך כך מסוגל להאמין בתלמידים שלו שגם להם יש נשמה קדושה, שראויה שתחדש בתורה.
                    תפקיד הרבי ההגון הוא להאיר בתלמידים
                    אבל בעצם איך יכול להיות בו את האלוקות? הרי זה תרתי דסתרי...שהרי אם זה לא ידע, וזה אלוקות כיצד זה יכול להיות במישהו? זה הסוד של תורה סא..
                    יש שאני לומד תורה מצד הכח שלי, הידע שלי, מצד החכמה שלי מצד הכשרון שלי. ויש שאני לומד תורה מיד נותן התורה בלי שום תנאי. זה תורה של אמונה, של תפילה של חיבור בין נותן התורה וביני. התורה שאני מקבל לא נשענת על שום 'כשרון' 'כח' 'ידע' וכו', היא נשענת ישירות על זה שה' נותן את התורה. כשאני בא ללמוד תורה שהיא תורה אלוקית, אני חייב להתאזר באמונה, אמונה בכך שאני הקטן שלא יודע מספיק, ולא חכם מספיק, ולא שלמות הכישרון, בא ברגע זה לקבל מיד נותן התורה את התורה. זה עיקר נתינת התורה.
                    וזה תורה אחרת, זה תורה עם חיים.
                    וגם, זה תורה שמכירה בהכרח בחלקיות שלי, כי אני לא מקבל את התורה מטעם השלמות שבי, אלא להיפך, מתוך החסרון שלי, השם ממלא אותו בתורה. ובגלל שאני מכיר בחסרון שלי לא עולה בדעתי להגיד שאני שלם, אני חלק (מלשון מחלוקת) מהתמונה ולכן אני גם בהכרח מאמין בתורה של החבר שלי ומוכן להבין שהוא מביא חלק ואני חלק ואין זה סותר, אפילו שיכול להיות שמצד השכל והמוח (עם המותרות) נראה לי שהאמת הפוכה. אני חולק עליו וחולק איתו את העוגה, החתיכה שלי קיימת וגם החתיכה שלו.. שנינו קיבלנו מנותן התורה. בוודאי אנחנו מוכנים להתווכח כדרכה של תורה ולהביא הוכחות ואולי גם בעקבות זה לשפר את דעתנו (עיין אות ה') אבל אני לא מנסה להכחיד את החולק עלי.
                    דואג היה לועג על דברי חכמים. דואג סמך והסמיך את עצמו על השכל שלו ואפילו על הנסיון שלו בתורה, וממילא לא רצה לקבל את השמועה של שמואל הרמתי , אלא העדיף לחשוב שדברים אלה הם מותרות. התיקון לזה הוא להיות מי שמוכן לחלוק, להתדיין ולהיות כדוד המלך , וכפי שרבנו אומר, שדווקא על ידי שיהיה מוכן לקבל את הקושיה שמקשים עליו ישוב בתשובה בעצמו (=ידע יותר נכונה מה באמת דעתו), וגם יבין את החשיבות של החולק עליו, ויתחיל להחשיב את כל הספרים (אות ה').
                    דואג רצה לייצר מעמד של 'סמיכה', שהוא בבחינה של אני ואפסי, אני החכם ומי יכול לעמוד נגד הסברות שלי (כח העמידה של התורה שלו הוא מסברות של המח בגמ' ביבמות עו:, ולמוח מגיעות מותרות), ואי אפשר לחלוק עלי, יש לי תשובה לכל שאלה, אני הכי חכם. זאת צורת העמידה שלי בעולם, צורה שמקבלת את מקומה בכוחניות ובעליונות (נעצר לפני ה'- אומר רש"י שלא יצא מאהל מועד כדי לעסוק בתורה, בחינה של שלמות של תורה)
                    דוד המלך מחדש מושג של תורה שדואג לא מוכן לקבל. דוד המלך מתפלל במזמור נב תפילה כאשר דואג אומר לשון הרע לשאול: מַה תִּתְהַלֵּל בְּרָעָה הַגִּבּוֹר חֶסֶד אֵל כָּל הַיּוֹם. ופירש רש"י שדוד אמר גיבור, והכוונה לגיבור בתורה! ואמרו בגמ' (סנהדרין קו:): אמר לו הקדוש ברוך הוא לדואג: לא גבור בתורה אתה, מה תתהלל ברעה? לא חסד אל נטוי עליך כל היום! ופירש רש"י: לא חכם בתורה אתה - דכתיב (משלי לא) ותורת חסד על לשונה. זה לא נקרא להיות חכם בתורה אם זה לא מצד החסד שנטוי עליך, וכפי שדוד המלך אומר בסוף המזמור: הִנֵּה הַגֶּבֶר לֹא יָשִׂים אֱלֹהִים מָעוּזּוֹ וַיִּבְטַח בְּרֹב עָשְׁרוֹ יָעֹז בְּהַוָּתוֹ: וַאֲנִי כְּזַיִת רַעֲנָן בְּבֵית אֱלֹהִים בָּטַחְתִּי בְחֶסֶד אֱלֹהִים עוֹלָם וָעֶד.
                    הביטוי 'חכם' גם מתבאר כאן. שהרי רבנו מדבר כאן על 'חכם הראוי לסמיכה' (אות ב), ועוד הרבה פעמים שם בהקשר של הסמיכה. חכם זה לא מי שיודע הרבה, חכם זה מי שמקבל את חכמתו מיד ה' (אות ב'). ומדוע מי שיודע הרבה אינו נקרא חכם? כי החכמה מאין תמצא, החכמה זה ההופעה הכי עמוקה של התורה היישר מנותן התורה ואצל הגאוותן שמנסה להעמיד את עצמו בעולם בזכות חכמתו שלו אין חכמה בבחינה זו .
                    בגמ' בסנהדרין (קו:): "ותשא בריתי עלי פיך. אמר רבי אמי: אין תורתו של דואג אלא משפה ולחוץ". ופירש רש"י שם: "ולא בלב". וכפי שרבנו מתאר באות ד' שהמותרות מגיעות ללב ומטנפות אותו. וממילא התורה היא רק מהמוח שגם הוא מלא במותרות (אות א'). ישאל השואל אם גם המוח וגם הלב מטונפים מה העצה? רבנו אומר באות ה': "כי ע"י המים הנ"ל, נעשים אצלו עצות שלימות, בבחי' (משלי כ') מים עמוקים עצה בלב איש: ואלו המים, הם בחי' מחלוקת, בחי' (במדבר כ') מי מריבה. ועל כן מחלוקת נקרא פלוגתא, בחי' (תהלים ס"ה) פלג אלקים מלא מים." כלומר שהמחלוקת שהיא בחינת לב+מים זה העצה.
                    כלומר, הלב יכול להיות לב אבן שלא מוכן לקבל להכניס ולהיות במגע עם העולם, לא להיות בהתכללות אלא בתפיסה ורצון של קבלת תורה במובן יחידי מושלם וסגור- של לב אבן, ויכולה להיות בבחינה של מים- מחלוקת וכל זה דרך הלב, לא דרך המוח, כי התיקון לא נעשה מהמוח אלא מהלב . את לוחות האבן שהם התורה שבכתב שמים על אבן השתיה, כדי לחבר את התורה לנותן התורה. ללמוד תורה מהלב זה התיקון. מי שלומד מהמח לא יכול להבין איך יש עוד אנשים שחולקים. וגם הוא לא מאמין בתורה, כי המקור של התורה שלו הוא מהמח, שזה דבר הישגי שאפשר למדוד את האיכות שלו וממילא יכול להיות טוב יותר ופחות טוב. בלב אין יותר טוב ופחות טוב, לב זה התקשרות עם נותן התורה.
                    הקלקול של דואג היה מהלב, שהיה מלא בקנאה בגלל שלא הבין את סוד המחלוקת שנובע מסוד המים, אבן השתיה שאותה דוד מצא , מהסוד של זה שהתורה מתקבלת מה' ולא מתקבלת מהשלמות של הידיעות. ותיקון הקנאה הוא תיקון ההתכללות שרבנו מדבר עליו באות ז'.
                    אגב גם דואג בעצמו 'דאג' שהוא לא מושלם... שהרי אם השלמות שלי היא זו שנותנת את המעמד שלי, כל אחד יודע בנפשו שאיננו שלם בתורה ודואג מכך תמיד.
                    דוד המלך. מלך של שפלות, מלך של אמונה אמיתית בעצמי שזה היפך הגאווה. ענווה זה לדעת שאני חסר, ולהאמין שה' רוצה אותי כמו שאני, ואפילו שאני חסר ה' רוצה להכניס לחסרון שבי תורה, ודרך החסרון שבי תתגלה תורה. כל ספר תהילים זה היסוד הזה. הרצון שלי להיות מושלם וככה לקבל תורה, הרצון לנסות לסגור את החסרון שבי (על ידי בעצם מעשים טובים השקעה וכו' שבעצם מתנכרים ולא מאמינים שה' רוצה בי) כדי לקבל תורה, זה לקבל תורה לא דרך המקור שלה.
                    כשאני לא יודע את החלקיות שלי בתורה אני גם נאבד בתורה, נאבד בים הגדול הזה, לפעמים מתייאש ממנו ולפעמים פשוט נאבד בתוך כמות הדעות והסברות בסוגיה אחת ! ודוד המלך, הלכה כמותו בכל מקום!, ועל זה דואג התקנא בו! משום שדואג חשב שהידע והחריפות שלו זה מה שבסוף יוצר את העובדה שהולכים כמותו (היצר הרע של המנהיג בתחילת אות ב'), ושזה מה שיעזור לו להוציא הנהגות ישרות ולדעת מה לעשות, אבל כשראה שהלכה כמו דוד התקנא !
                    הדבר שבו הכי התקנא דואג בדוד המלך , הוא שדוד המלך מצא מקום לדרוש מהתורה היכן בונים את המקדש, מצא את אבן השתיה (אות ו'), הנקודה שבה מתגלית החכמה, הנקודה של חיבור הבורא עם העולם, שממנה הושתת העולם.
                    דוד גילה שמקום המקדש הוא גם בבנימין וגם ביהודה, חולקים . הצדיק, (באות ז') בהקשר של ראש השנה ואבן השתיה, ממתיק את הדינים וכולם נכללים בצדיק כי זה מה שהצדיק מגלה, הצדיק (חכם), באות ג' מוזכר כמי שיודע את תהלוכות כל הגלגלים, כלומר הוא לא במקום כל הגלגלים אלא הוא יודע את הסדר והאיזונים ואת ההתכללות של כל הגלגלים .
                    השלמות של התורה לפי תורה סא היא שנכתבים כל הספרים שהיו צריכים, כל אחד עם החלקיות שלו, ההיפך מהשלמות שאותה דואג חשב- שיש שלמות שמתרכזת מתוך איזה פסגה של כשרון. רבנו מעביר את השלמות מהתורה כביכול אל ישראל, כשישראל שלמים וכולם מגלים את החלק שלהם בתורה אז התורה שלמה .
                    הגמ' אומרת (יומא כב:) על שאול המלך: אמר רב יהודה אמר שמואל: מפני מה לא נמשכה מלכות בית שאול - מפני שלא היה בו שום דופי. ולכאורה מה רע בזה? דאמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יהוצדק: אין מעמידין פרנס על הציבור אלא אם כן קופה של שרצים תלויה לו מאחוריו, שאם תזוח דעתו עליו - אומרין לו: חזור לאחוריך. אין בעיה שאין דופי, הבעיה היא שיכול לזוח דעתו עליו. הכוונה שישכח את נותן התורה.. ירגיש שדעתו שייכת לו, ויצא מהשפלות.
                    הגמ' בסוטה (כא:) אומרת שדואג לא ידע שהעבירה לא הופכת את דוד לאחד שה' עזב אותו... כי בתפיסה של דואג זה הגורם וכו'..
                    הירושלמי דורש שדוד המלך הסמיך 90 אלף אנשים ביום אחד. וכמה בולט ההבדל בין דוד המלך שמוכן ביום אחד להסמיך ולתת אמון בתורה של כל אחד, כמובן בתוך המסגרת של המחלוקת והמשא ומתן כהלכה, לעומת דואג שהיה אב בין דית שרצה לדרוש שדוד לא ראוי לבוא בקהל וכביכול הוא מותרות.
                    לתגובות: yosefgrinfeld@gmail.com

ברוך מאןב תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
                    • ברוך מאןב מנותק
                      ברוך מאן @רוצה להיות
                      נערך לאחרונה על ידי

@רוצה-להיות
                      שאפו לגרינפלד
                      אוסיף ראיה לדבריו:
                      בין המחלוקת והספר יש שלב נוסף, השמיעה.
                      "אז נדברו יראי ה'" - "ויקשב ה' וישמע" - "ויכתב ספר"!!

יאשע הלברשטאםי תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
                      • יאשע הלברשטאםי מנותק
                        יאשע הלברשטאם @ברוך מאן
                        נערך לאחרונה על ידי

@ברוך-מאן
                        בנושא "דואג" נערך מאמר מרתק ע"י מכון "פאר הליקוטים"
                        הוא נדפס כעת בחוברת "קשרי המקראות" של לטייל
                        נדמה לי שאפשר להוריד אותו באחד האשכולות כאן בפורום
                        מי שיודע, שיתן קישור למיקום המדוייק

לטייל בתורתול תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
                        • לטייל בתורתול מנותק
                          לטייל בתורתו @יאשע הלברשטאם